Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Akvariehobbyen

Billede1

 Vores 360 liters akvarium i målene 100 x 50 og med en dybde på 70 cm, er det akvarium jeg har vundet flest præmier med og som ligger til grund for mine foredrag.

Mit første akvarium fik jeg som 12 årig. Siden har jeg haft et akvarium, med undtagelse af de ca.4-5 år jeg var under uddanelse og boede på sygeplejeboligerne i Vestsjælland.

Da vi havde været gift og havde boet i vores hus i nogle år, fortalte jeg min kone, at jeg havde et akvarium hjemme på loftet hos mine forældre. Jeg synes som barn det var stort, men 45 liter synede ikke af meget, så vi købte et 80 liters akvarium. Senere fik jeg foræret et 250 liter.

Jeg kunne ikke få akvariet til at køre, så jeg kontaktede den lokale dyrehandler, som anbefalede mig at komme ned i Holbæk Akvarie Klub. Det var i 1980.

Så tog det for alvor fat. I løbet af nogle år, havde jeg forvandlet baggangen til et akvarierum, hvor der ikke var mindre end 12 større eller mindre akvarier, og hvor det lykkedes at opdrætte både barber og tetraer.

Det gik kun kanske kort tid hvor jeg fik lyst til at prøve kræfter som udstiller og konkurrerer mod andre. 

Billede7Billede3 

 

 

 

 

 

 

 

Avisudklip fra 1983, hvor vi lavede reklame i den lokale avis for Holbæk Akvarie klub

Billede4

 

I 1988 blev jeg sammen med Henk og Svend Danmarksmester for første gang i foreningsakvarie. Senere vandt vi dette mesterskab flere gange bl.a. ved de store udstillinger i Forum i 1990 og 1992.

 

 

 

 

 

  

 

klubakvforumHer er et avisudklip fra 1992 og et billede af vors stand i Forum samme år.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har siden 1980 været medlem af Holbæk Akvarie Klub. I peridoen 1982 - 1988 som
formand, og fra 1999 bestyrelsesmedlem.
2011 var et skæbnes år for Holbæk Akvarie Klub. Kommunen ville sælge bygningen, hvor vi havde vores lokaler.
Så en ny "ære" i HAK begyndte, og da ingen andre havde lyst, sagde jeg Ja - til igen at være formand for Holbæk akvarie Klub. 

hakblaa

 

Dau

 

I perioden 1996 til 2004 havde jeg posten som Dans Akvarie Unions sekretær, et rigtig spændende job.
I marts 2010 blev jeg opfordret til at påtage mig jobbet som Dansk Akvarie Unions formand, en ære som jeg sagde ja til, og er stadig her i 2015 formand for DAU.

2005  
I 2005 blev 360 liters akvariet nedlagt. Et 70 cm + baggrundskasse var et stort møbel at have i stuen, og der skulle ske noget nyt.

Det blev til et 530 liters standart akvarim.

2005

Det var noget af en udfordring at opbygge et sådan akvarie. Jeg havde et 70 cm dybt akvarie og har nu et på 55 cm og næsten dobbelt så langt.
Af hensyn til energipriserne, har jeg valgt kun at have de planter som kan leve i mit akvarie og med den belysning jeg har. 2 x 56 watt + 2 x 36 watt´s lystofrør.


2006

2006

Det viste sig huritgt, at de rødder jeg havde sat fast på bagruden med sugekopper ikke holdt, hvorfor jeg måtte ændre i opbygningen. Samtidig begyndte jeg at køre med CO2 tilsætning.

2007

2007 Planterne er begyndt at gro godt efter CO2 tilsætningen.

2012

2012

Jeg kørte med CO2 tilsætning i nogle år, med god effekt, men af en eller anden årsag droppede jeg det igen, da jeg ikke kunne få fyldt flasken op igen, og jeg syens det blev lidt for kostbart, samt at min tid til hele tiden at være over akvariet ikke var til det. Det betød bl.a. at mine store sværplanter ikke voksede mere, men cryptocorynerne groede stadig rigitg godt. 

2015

2015

I 2013 valgte jeg at ændre belysnigen væsentligt. Jeg udskiftede de 3 lysstofrør med LED, og beholdt 1 lystofrør på 36 w. Alt for at spare på strømregningen. Dette resulterede i, at mine planter selv bestemte hvor de ville gro. Efterhånden blev det en urskov.

Fiskesamlingen var ved at være gammel, og der var mange solister, så nu måtte der gøres noget radikalt. Jeg havde egentlig besluttet, at jeg ikke ville deltage i konkurrencer mere, og at akvariet "kun" skulle være et møbel i stuen.

Da ryggen heller ikke længere kunne klare, at pille og stryne planter hele tiden overvejede jeg, da jeg alligevel skulle ud at anskaffe mig flere fiskestimer, at droppe planteakvariet til fordel til et Tanganika akvarie. Det burde være nemmere at passe. Som det så ofte går, fik min søde kone mig overtalt til at fortsætte med planter og prydakvarie, så nu måtte der gøres noget. 

2016

Min glæden ved akvariet kom tilbage.

I samme uge skete det forunderlige!

Min gamle akvarieven Jan Lyngdorf kontaktede mig, og jeg fortalte ham om mit akvaries tilstand og om mine overvejelser. Han tilbød sin hjælp og vi valgte at tømme akvariet helt. Jan fik frie hænder til at indrette akvariet - der skulle ske noget nyt, ellers var det nok blevet som det plejer. jan foreslog at vi skulle lægge et hjemmelavet bundfilter i, da vi havder observeret, at min nuværende bund flere steder er rådent. 

Vi fik plantet det til og købt nye fisk. For første gang i mange år deltog jeg i hjemmebedømmelsen med mit prydakvarie. Dommer ne var ikke så inponeret som jeg. Det blev til en 3. plads ved DM.

2016

kl15 2016

 

 

 

 

 

 

 Vi havde lavet en ny klasse 15, Freestyle, hvor man frit kunne bruge alt til dekoration. Jeg havde et lille akvarium, som jeg indrettede med sugerør og noget jeg havde brugt til fluebinding. Det blev jeg Danmarksmester med dette år.

 

 

2017

 

Efter sommerferien 2016 gik det bare ned ad bakke med vores stue akvarie. Der kom alger, og ingen planter ville vokse. Min teorie var, at bundfilteret gav for mange næringsstoffer og jeg havde ikke nok lys på.

Vores akvarie havde rundet 25 år, og jeg kunne ikke få en lampe, så jeg kunne lave mere lys, så vi købte et nyt i Oktober måned 2016. Den 1. november 2016 blev det beplantet.

Du kan se opstart og de første dage her.

Du kan følge udvikling og dagbog her.Du kan følge udvikling og dagbog her.

0146

 

Sådan så det ud den 26. marts 2017 til hjemmebedømmelsen, hvor det vandt regionsmesterskabet med 90 point. - endelig lykkedes det at vinde med mit stueakvarie igen. Der var 7 akvarier fra 5 klubber der deltog i bedømmelsen. Nr. 2 fik 83½ point.

2018

Efter sommeren var akvariet groet helt til - nogle planter kvalte andre og der var meget lidt svømmeplads - ligesom dybden i akvariet var væk. Der måtte en omlægning til:

til hjemmside2

Akvariet er blevet omlagt og sådan så det ud 7 uger efter.

Du kan se udviklingen HER

Foråret 2020

15092019

Akvariet igen ved at lukke helt - så der måtte en omlægning til: Du kan se udviklingen HER

DAG50

50 dage er gået efter omlægningen i februar 2020 - det begynder at gå stærkt igen.

IMG 20200727

September 2020

I september 2020 foretager jeg en mindre fjernelse  - udtønning af planter. 

20200904

Visninger: 4953