Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Omlægning af vores akvarium 2020

15092019

Følg med i udviklingen HER

Tekniske data

Akvarium:                                    Akvastabil Move

Mål og Volumen:                         160x60x60 cm= 576 liter  

Lys:                                                MOVE dæmpbar med
                                                      2 x Osram T5 farve 865, 80W
                                                      2 x Osram t5 farve 830, 80W

Sunriser:                                       Solop- og nedgang i akvariet
                                                      De første 3 uger 6 timer/døgn
                                                      De næste 4 uger 8 timer/døgn
                                                      efter 7 uger 10 timer/døgn

 

          Substral:                                       Tropica

          Grus:                                             Akvastabil NEPTUN, 2,0 - 3,5 mm

          Filter:                                            Eheim 2080 Prof.3

          Vandværdier
          KH:                     15 - 16
          pH:                     7,3
         CO2:                   24-25 mg/l
         Gødning:           Easy-life Profito 6 ml dgl.,
                                   ½ dosis fra dag 21 - fuld dosis efter2 mdr.
 

 

Sådan så vores akvarium ud medio september 2019. Det var smukt, men der manglede svømmeplads til fisk og det virker meget kompakt. Flere af planterne bredder sig meget og kvæler langsomt de mndre hurtig voksene. Samtidig dækker bladene for lyset, og nogle planter kommer til at mangle lys.

Jeg fik desværre ikke udtyndet og i december måned 2019 var vi på ferie. Gødningsdoseringen var gået tom og smtidig gik CO2 flasken tom.

Jeg fik trådalger, og uden CO2 fik jeg også kalkbelægninger på nogen af planterne. Årsagen var klar – ingen CO2, ingen gødning, for meget kvælstof. Store planter kvalte de mindre planter, og trådalgerne hjalp til.

En anden faktor er, at planterne i naturen ikke er beregnet til at gro under vand. I naturen gror vores planter over vand men har rødderne i det næringsrige bundlag. Her samler de kræfter til den tid på året, hvor de bliver oversvømmet, for igen at gro, sætte blomster, når vandet igen forsvinder. Var planterne dyr, ville vi aldrig gøre det. Det er også derfor vi må poste CO2 ned i vandet, noget som fiskene ikke bruger.

Der var gået 18 måneder siden sidste omlægning, så det var bare at komme i gang. 

Planlægning
Det er vigitgt at have en plan - hvad vil man lave. Denne gang skal der være svømmeplads - så der skal ikke plantes store planter for tæt.

tegning 2020

Planter der er brugt (nummerne i () er Tropica's nr.:

Hygrophila polysperma 'Rosanervig'(050B)
Ludwigia palustris (35B)
Microsorum pteropus 'Narrow'(008A).
Rotala rotundifolia (033)
Pogostemon stellate(053G)
Cryptocoryne wendtii 'Tropica'(109E)

Cryptocoryne wendtii (109)
Helanthium tenellum 'Green' (067A)
Pogostemon helferi (053H)
Hygrophila pinnatifida (51A)
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'(048B)
Ludwigia repens 'Rubin' (033D)

Nymphoides hydrophylla 'Taiwan'(041B)
Bacopa australis (043A)
Pogostemon erectus (053F)
Rotala 'Bonsai' (033E)
Alternanthera reineckii 'Mini' (023C)

Hjælp fra en god ven.
Jeg orkede det næsten ikke, men heldigvis har man venner inden for akvariehobbyen. Jeg ringede til min god ven Jan Lyngdorf, som gerne vil hjælpe, og vi er ret gode til at spare med hinanden, og så hygger vi os.

Jeg havde besluttet mig til, at vi skulle begynde helt forfra, med nyt grus og nyt næringssubstrat i bunden (det gamle var fra 2016). Bunden lugtede ikke godt, med tiden var der blevet dannet anaerobe bakterier i bundlaget.DSCF3160a

Mit ”Move akvarie” er født med 2 udgange i bunden til pumpen og 1 afgang fra pumpen til akvariet. Udgangene til pumpen er placeret 10-20 cm over bundlaget og her er sat et forfilter.

DSCF3304aJan forslog, at vi burde suge direkte fra bunden, så han gik en tur på værkstedet og tilpassede urtepotterne i en højde, så de blev dækket af bundlag.

Han havde nogle perforerede urtepotter fra sine havnebassiner. De blev klippet til og sat over hullerne på de 2 udgange i bunden af akvariet så vi i stede benytter bundelaget som forfilter.

 

DSCF3306a

Vi tilpassese de acryl buer vi havde fra den tidligere opbygning, da vi gerne ville have lidt mere plads i forgrunden.I forbindelse med anlægningen af akvariet placerede vi Substrate fra Tropica i et 1 cm tykt lag og med 4-5 cm grus på bunden af akvariet.

DSCF3308a

Så var det tid til at lave selve dekorationen. Vi besluttede ogs for, at der denne gang skulle være godt med svømmeplads, luft mellem de store dekorationer. På billedet ligger der et par rødder på bunden som Jan foreslog skulle op at hænge, så vi igen hvade mere bundplads. Vi gik i værkstedet og tilpassede nogle alu-gardinstænger som fint kunne ligge og hvile på kanten af akvariet. 

01

DSCF3334a

Der var genbrug af cryptocoryner, Pogostemon helferi, Nymphoides hydrophylla "Taiwan" i venste side. I baggrunden genbrug af  polusperma "Rosanervig". På klipperne blev der sat nye Hygrophila pinnatifida og som krybende bunddække Hemianthus callitrichoides "Caba". For at få en nye bladform mod helferi i forgrunden købte jeg Helanthium tenellum (tidligere Echinodorus tenellus).

Bag klipperne er plantet Rotala rotundifolia.

I højre side var der genbrug af Pogostemon stellata, og forrest Bacopa australis. Nyindkøb af Pogostemon erectus, Alternanthera Reineckii "Mini" og Ludwigia palustris til baggrunden.

På toppen af træroden i højre side, som er hul, forsøger jeg med en krybbende "Cuba".

Når der er gået nogen tid vil vi forsøge med javamos på den store dominerende trærod i midten, og måske en "Cuba" her også. Foran træroden er der gjort plads til Rotala "Bonsai".

Som tidligere har jeg haft held med at følge Tropica´s 90 dages opstarts plan. Jeg er dog spændt på hvad de "gamle" planter siger - men nu følger jeg den.

 

 

 

 

Følg med i udviklingen her

 

Visninger: 480