Business Joomla Themes by Justhost Reviews
01
    Dag 9
Dag 14
Dag 17
Efter 1 måned
Efter 40 dage
Efter 50 dage
Efter 5 måneder
Efter 7 måneder
Efter 8 måneder

Udvikling i akvariet i forbindelse med omlægning februar 2020

Dag 1 etc. findes sidst i artiklen

 

Du kan se hvordan akvariet blev bygget op her.

Stauoryne repens

 

3 oktober 2020
Flere af mine planter ser ud til at have lidt næringsmangel, specielt op Stauoryne repens. Mit målesæt er for gammelt (20 år), så jeg køber et nyt og tager nogle målinger af NO3 (kvælstof). Jeg har ikke tilsat kvælstof i gødningen, og vil gøre det, hvis der ikke kan måles NH3 i vandet.

Jeg har også sat mere lys på akvariet idag. Jeg har bestilt LED-lys, og har forsøgt at supplerer lysrør med LED-lys.

Mit nye lys vil komme sidst i oktober måned
IMG 20201001 213828ab

3. oktober 2020
Der er nu snart gået 8 måneder. Der er i den tid både flyttet rundt på planter og fjernet planter. Mine Pogostemon stelata i højre baggrund har fået godt fat og skal tyndes. Mine nyplantede Stauroryne repens i forgrunden som blev plantet som 1-2 gro for 1 måned siden har godt fat. Akvariet er i fin balance.

Thorea hispia

7. september 2020
Jeg skifter rør i amaturerne.

Et nyt fænomen er kommet på hængeroden. Jeg har tidligere set det på en af rødderne i bunden. 

Det drejer om Thorea hispia, en rødalge.
Denne type alger er relativt sjældne, men de sidder gerne på rødder, der lækker store mængder kulstof.
Den plejer ikke at udvikle sig til en plage, som andre rødalger kan gøre. 09

7 måneder er gået.
Som det kan ses på 5 mdr. billedet er det alt for kompakt i ve. side. Hydrophylla polysperma vokser alt for hurtigt i akvariet. Jeg fjerner Hydrophylla polysperma, flytter den store grønne cryptocoryne i venstre side. Det giver plads til at jeg kan lave den lille slugt i ve. side, hvor jeg flytter Pogostmon helferi op. I forgrunden nyplantes Stauogyne repens. 

Jeg har længe været ked af skifferpladen i midterslugten. Jeg forsøger med Rotale vietnam. De har en krybende vækst.
IMG 20200727

5 måneder er gået.

Som det fremgår af billedet er cryptocorynerne igenblevet meget store. jeg havde egentlig ikke regnet med at ville have cryptocoryner i akvariet igen, men de er jo smukke.

Jeg skifter hver uge 30-50% vand (postevand). Der gødes 2 gange om dagen (gødningspumpe), så jeg ialt gøder 10 ml Profito pr. 100 l vand om ugen og phosfat 5 ml pr. 100 liter vand om ugen.

cuba på rod a

Som det kan ses ved Dag 17 havde jeg forsøgt at sætte en tot Hemianthus callitrichoides "Caba" på hængeroden i midten af akvariet. Den kan i modsætning til nede i bunde, hvor den ikke får så meget lys trives. Man ser lidt af den fra forruden, men lukker man låget op er det blevet en hel fin tue.

 

 

IMG 20200727 aSom den kvikke læser kan se, er der sket noget oven på roden i ve. side. her havde jeg sat en Cuba, men efterhånden voksede der en anden plante frem. Det viste sig at være en Hydrocotyle tripartita. Den ha små balde og jeg holder den nede ved at klippe. Jeg synes denne lysegrønne giver en god konstrast, og da Cubaen ikke ville drives har den fået lov til at udvikle sig.

tanichthys albonubesJeg synes at jeg manglede en fiskestime i de øverste vandlag. mine øksefisk ligger pænt helt i overfladen. Jan Lyngdorf lokkede mig til at se på den gamle kendte Skybjerg. Og valget faldt på den. Jeg ved godt at den kan lide koldere vand, men den trives ligeså godt i tempereret vand.  

 GitterHer om forår- sommeren får jeg meget lys ind fra vinduerne. Jeg blev inspireret af Jan og min søde kone syede et gardin til at hænge for akvariet i dagtimerne.

Lystofrørerne afgiver masser af varme. Jeg lukkede derfor låget op for at ventilerer. Endvidere satte jeg en ventilator op foran akvariet. 

Det var lige noget for øksefiskene. De elskede at hoppe mod vinden, og jeg vandt nogle på gulvet udenfor akvariet. Igen var Jan opfindsom, og vi fik fabrikeret en rist så vinden kunne komme ind, og der blev næsten lukket med akryl i siderne. Det har hjulpet, jeg har nu mellem 22 og 25 gr. i akvariet svarende til stuetemperaturen.DAG50

DAG 50
Så skal der udtønnes. 
Pogostemon stellatai højreside er groet så fint, at jeg må fjerne et par stykker, så der bliver luft rundt om roden.
Pogostemon erectus bliver klippen 8-10 cm kortere. Den dækker nu roden helt.
Pogostemon helferi i venstre side bliver toppen klippet af 3-4 stykker.
Helanthium tenellim Green (Echinodorus tenellus) bliver er groet godt ud i slugten, så de fjernes.
Hygrophila pinnatifida udtønnes..
Hygrophila polysperma 'Rosanervig' udtønnes.
til sidst klippes mos på roden.

 

DAG 42
Så er det tid til lidt udtøning af planter. Lyset skures op til 9½ time dagligt, og der påbegyndes gødning i fuld dosis.

 

  

 

DSCF3358abDSCF3362aDAG 40
Alt er kommet godt i groning, specielt ve. side af akvariet. Jeg vil flytte gødningsdoseringen i højre side.

DAG 21
Planlagt vandskifte 30%. Jeg begynder at gøde med ½ dosis. Jeg indstiller min gødningspumpe til at gøde 2 gange i døgnet. Jeg forlænger tiden til 8 timers lys i døgnet.

Carnegiella strigata strigataNannacara anomalaParacheirodon innesiDAG 27
Nu kan jeg ikke vente længere med fisk. Jeg har jo sat en stime otocinclus affinis i som anbefalet DAG 7.

I overfladen har jeg sat 15 stk. Carnegiella strigata strigata (øksefisk).

I bundzonen en flok på 30 stk. Paracheirodon innes (alm. Neon). jeg har valgt denne, da den ikke bliver så stor og jeg godt vil have en stor stime.

For at neonfisken og andre stimefisk der kommer senere, er det godt med en fisk der kan virke truende, så stimer de bedre. Jeg valgte 3 par Nannacara anomala, en lille chiklide.

Du kan se min ønskede fiskesamling HER

mos cubaDAG 17
Planlagt vandskifte 30%. Vandværdier uændret og jeg kører fortsat med 6 timers lys i døgnet.

Jeg skifter 50% af vandet, da jeg skal have frigivet en af sprodserne, så jeg kan få den store rod op.
Mine Alternanthera Reineckii "Mini" var ikke kommet godt igang. Umiddelbart har de været for små, så rejerne har spist af dem. Så jeg sætter nogle nye ned. 
Jan kommer med javamos, som vi sætter på den store rod i midten. Samtidig forsøger vi at sætte en Hemianthus callitrichoides "Caba" på med hæfteklammer. Det er et forsøg.

DAG 14
Planlagt vandskifte 30%. KH målt til 14 inden vandskifte og pH på 7,3, hvilket giver en CO2 konsentration på 22 mg/l

otociclus

DAG 7
I dag planlagt vandskift 30% og der må sættes algespisende fisk i akvariet. Jeg fik skiftet svarende til 50% vandskift, så jeg på den måde fik hævet pH værdien så jeg kunne sætte 30 otocinclus affinis i akvariet.

DAG 3
I dag 50 % vandskift. Som guiden foreskriver kom jeg 30 amanorejer i akvariet. Der var også et utal af RCS-rejer i- Jeg fortsætter med 6 timers lys i døgnet og en pHamano på 7,3. 
Næste vandskfite er DAG 7.

DAG 1
13. februar 2020: Så er akvariet tilplantet.
Vandværdi: KH: 16. Jeg ønsker en koncentration af CO2 i akvariet på mellem 20 og 30 mg/l. Det betyder at pH skal være 7,3, hvilket jeg stiller mit pHmeter til. 

Lys: Hvis planterne skal have nok lys skal jeg have minimum 40 lux pr. liter vand -svarene til 20.000 lux for mit akvarie og en farve på 5000 - 6500 kelvin.

Jeg valgte at bruge: 2 stk. Osram 80w - 830 - (3000 kelvin) og 2 stk. Osram 80 w - 865 (6500 kelvin), som tilsammen giver 26.560 lumen. Jvf. min 90 dages plan kun 6 timer de første 3 uger.

 

 

Visninger: 739