Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Bornholm - Kirker - Aa kirke (Aakirkeby)
IMG 5486a

Aa Kirke er Bornholms ældste og største kirke og var fra tidlig tid fundamentet for Aakirkebys dominerende position på Bornholm op gennem middelalderen. Kirken var i middelalderen viet til Sct. Johannes (Døberen) og hed derfor Skt. Hans Kirke.

Opført i 1100-tallet
Aa Kirke blev opført i midten af 1100-tallet med det usædvanlige tvillingetårn, der hæver sig over byen. Både tårn og skib har en interessant indretning og bygningshistorie, der fortjener et nærmere studie. Gotland-mesteren Sigraff’s døbefont fra 1100-tallet hører med sin runeindskrift til en af landets mest værdifulde.

Aa Kirke blev restaureret i 1874
I 1874 blev Aa Kire hovedrestaureret og porttårnet og begge arkademure blev revet ned, så kirken fik sin nuværende skikkelse. En ny bevarende restaurering fandt sted i 1968.

Opkaldt efter to åløb
Aa Kirke har fået sit navn efter de to åløb, der omkranser kirken, nemlig Læsåen og Grødby å.

 IMG 5470 IMG 5478 IMG 5480

IMG 5483

Kirkens ældste inventar - og vel nok dens største kleneodier - er døbefonten, som er fremstillet på Gotland af gotlandsk kalksten. Den er i to dele: soklen med ornamenter som tydeligt er inspireret af den gamle nordiske kunst, mens kummen med dens elleve billedfelter fra Jesu liv er inspireret af kirkelig kunst fra sydligere dele af Europa.