Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Bornholm - Kirker - Nylars kirke

 IMG 1838c

Nylars Rundkirke er Bornholms bedst bevarede kirke

Nylars Rundkirke vidner endnu mere end de andre kirker på Bornholm om en fortid som forsvarsværk - og betragtes som den bedst bevarede kirke. Nylars Rundkirke menes at være opført i år 1160.

Nylars kirke har ikke altid haft det udseende, den har i dag. Det høje spidse spåntag blev først bygget i det 16. århundrede. Før den tid fremtrådte kirken med en krenoleret borgmur omkring det tredje stokværk. Kirken er nemlig opført som et fæstningsanlæg. I ufredstider var Bornholm, med sin isolerede beliggenhed, overladt til sig selv, og kirken har blandt andet skulle være tilflugtssted mod de gotlandske og vendiske sørøvere, som netop i kirkens bygningsperiode omkring 1165 gjorde Østersøen usikker.

Kirkegården, der i 1930'erne blev udvidet med den sydlige del, har i middelalderen været omgivet af en palisadeklædt jordvold, hvor i det nuværende klokketårns nederste del har gjort tjeneste som porttårn. Nyere undersøgelser har vist, at bladene fra kirkegårdens træer i nødsfald har kunnet bruges som kreaturfoder, når sognets indbyggere i en truet situation drev deres dyr i sikkerhed inden for palisaderne.

 IMG 5873                        IMG 5863

Nylars Rundkirke menes at være opført i år 1160 og de flotte kalkmalerier omkring midtersøjlen fortæller om Adam og Evas skabelse, fald og forvisning fra Paradis.

IMG 5868