Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Bornholm - Kirker - Østermarie kirke

østermarie kirke

ostermarie invØstermarie Kirke er er opført som en korskirke i mørk Paradisgranit år 1891.
Blandt arbejderne ved opførelsen af kirken var bl.a. forfatteren Martin Andersen Nexø. Syd for kirken ligger ruinen af den gamle kirke opført ca. 1225.

 

 

 

 

 

 

  

 

Østermarie ruin2På kirkegården udenfor ligger den gamle Østermarie kirke, som er noget så usædvanlig som en kirkeruin. Kirken er en romansk kirke, der stammer helt tilbage fra 1200-tallet og egentlig blev udset til nedrivning i 1885.
Men under nedrivningen opdagede man, at kirken var forsynet med så mange usædvanlige arkitektoniske detajler af de irske bygmestre, at man besluttede sig for at standse ødelæggelerserne.

  

epitafiumJens Kofoeds epitafium.

Mindetavlen over Bornholms frihedshelt findes på nordvæggen i kirkens nordre korsarm. Det er efter al sandsynlighed bestilt og betalt af ham selv, mens han var i live.

Jens Kofoed boede i Østermarie sogn, fordi kongen som tak for hans indsats overlod ham en gård sammen med et offentligt embede.

Derfor er han naturligvis også begravet i Østermarie.

Af frihedsheltens store børneflok var mange døde, da billedet blev malet - men var de ikke med, kunne man jo ikke se, hvilken "mandhafte" krigshelt Jens Kofoed var. Derfor er alle børnmalet og de afdøde forsynet med et rødt kors over hovedet. Under symbolet for Gud ses den "bibelske helt" Samson, som dræber en løve med de bare næver. Nederst Jesus i samtale med den samaritanske kvinde.